Skip to main content
header

האם פעם אכלתם גביש?

כדי לגבש ולאכול גבישי סוכר תזדקקו לציוד ולחומרים הבאים:
  • סיר קטן
  • כף עץ
  • כוס
  • 10 ס"מ חוט כותנה
  • ניר דבק
  • עפרון או שיפוד
  • ½ כוס מים
  • כוס סוכר

מה עושים?

1.   מרתיחים ½ ספל מים בסיר קטן.
2.   מסירים את הסיר מן האש ולהוסיף בהדרגה כ- 200 גר' סוכר (כ- 2/3 כוס) עד לקבלת תמיסה רוויה (תמיסה שלא ניתן להמיס בה כמות נוספת של סוכר. יתכן וישאר מעט משקע של סוכר על הקרקעית).
3.   קושרים קצה חוט אחד לעיפרון (או שיפוד) וקצה חוט שני לחבר באמצעות ניר דבק, לקרקעית הכוס (החוט צריך להיות מתוח).
4.   לאחר שהתמיסה התקררה קצת, שופכים אותה לכוס.
5.   מניחים את הכוס במקום חמים (חדר חמים, לא ליד תנור!).
6.    ממתינים כשבועיים - שלושה עד לקבלת ממתק סוכר שמתגבש על פני החוט.


מה קרה?

בהכנת גבישי הסוכר השתמשנו בתמיסה רוויה, תמיסה שבה הוספת כמות נוספת של חומר מומס לתמיסה תגרום לשקיעתו (כלומר: מומס בה מקסימום החומר האפשרי).

במצב של רוויית יתר תמיסה מכילה יותר חומר מומס מאשר כמות החומר המומס בתמיסה רוויה. ניתן להגיע למצב של רוויית יתר באמצעות העלאת הטמפרטורה: העלאת הטמפרטורה מגדילה  את מסיסות המוצק בתמיסה ולכן אם ניצור תמיסה רוויה במים בטמפרטורה גבוהה (קרובה לנקודת הרתיחה) ולאחר מכן נקטין את הטמפרטורה נקבל תמיסה במצב של רוויית יתר.

התגבשות של גבישים בתוך תמיסה מושגת על-ידי הבאת התמיסה למצב של רוויית יתר והכנסת אתר התגרענות (גרעין גיבוש) לתמיסה.

קיומם של אתרי התגרענות גורם לחומר המומס להתמצק, ובכך הוא מונע את התופעה של רוויית יתר (זו הסיבה שצריך לחמם את תמיסת המים המסוכרים).

עוד על גבישים

החומרים המצויים בעולמנו בנויים מחלקיקים מאד קטנים שלא ניתן לראות אותם. החלקיקים המרכיבים את החומר יכולים להימצא בחוסר סדר (מבולגנים) או להיות מסודרים.

גביש (בלועזית: קריסטל) הינו חומר במצב צבירה מוצק שבו האטומים, היונים או המולקולות (או באופן כולל: החלקיקים) מסודרים במערך מסודר החוזר על עצמו

לדוגמא, זה הוא מודל של גביש מלח בישול

Source - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sodium-chloride-3D-ionic.png

המאפיין העיקרי של גביש הוא סדר פנימי קבוע בגביש כולו: קיים מבנה בסיסי, הנקרא תא יחידה, החוזר על עצמו למלוא המרחב. תא היחידה הוא כמו אריח שבאמצעותו מרצפים חדר גדול. הגביש פותר בעצם את בעיית הריצוף הגיאומטרית בשלושה ממדים. ישנם חומרים רבים המופיעים בטבע בצורת גביש, למשל מלח בישול, קוורץ, קלציט, ארגוניט ועוד.

פעמים רבות הסדר הקפדני של המבנה הפנימי בא לידי ביטוי בצורה החיצונית של החומר, כלומר לגבישים יש צורה יפה בעלת סימטריה מובהקת המעידה על הסימטריה הפנימית.

מרבית אבני החן, ובראשן היהלום, עשויים להופיע כגבישים גדולים בהם הסדר ארוך הטווח משתרע על פני נפחים גדולים.

 
Image by rogkmyers
נוצר בתאריך: 04/07/11
עודכן בתאריך: 18/05/15