Skip to main content

ממתקים מן הטבע


בהשראת אירוע "מותק של מדע" שהתקיים במוזיאון המדע בחג הסוכות, אתם מוזמנים להכין ממתקים בעצמכם. כאשר מכינים ממתק לבד ולא קונים אותו בחנות יודעים בוודאות מה הוא מכיל, ואפשר לשנותו ולהתאים אותו לטעמנו.

 
מצרכים ל-40 סוכריות
 
240 מ"ל (כוס) מיץ פרי (מתרכיז תפוחים ומים/ מיץ תפוזים סחוט/ מיץ פירות –לבחירתכם)
4 כפות מיץ לימון סחוט טרי
4 כפות דבש
4 כפות ג'לטין

 
אופן הכנה
 
1. לערבב בסיר מיץ פרי + מיץ לימון + דבש. 
2. להוסיף את הג'לטין, לערבב. 
3. להמתין 15 דקות ולבחוש מדי פעם.
4. לחמם את הסיר על אש נמוכה (70-60 מעלות) במשך כ-5 דקות. לבחוש תוך כדי חימום עד שהג'לטין נמס. אין להגיע לרתיחה.
5. להעביר לתבניות סיליקון/ מנג'טים חד-פעמיים ולהכניס למקפיא לשעה. 
6. לחלץ בזהירות את הסוכריות מהתבנית ולאכול בתיאבון!


 
כמה עובדות מעניינות על דבש, לימון וג'לטין
 
הדבש הוא ממתיק מן הטבע, פחות מעובד מסוכר לבן שקונים במרכול.
לעומת הסוכר דבש מכיל מינרלים, חומצות וויטמינים נחוצים לגוף, לכן מומלץ להשתמש בו כממתיק.
הדבש משמש בראש ובראשונה מזון לזחלי הדבורים. הדבורים מאכילות את הזחלים הן במזון מלכוֹת הן בדבש, כאשר הזחלים המיועדים להיות מלכות מוזנים במזון מלכות בלבד. נוסף על כך הדבש משמש מזון לדבורים בתקופות קרות שבהן לא ניתן למצוא פרחים.
הדבורה יונקת את הצוף באמצעות חדק ארוך ואוגרת אותו בזפק, המכוּנה גם "קיבת דבש", אשר מצוי במרכז גופהּ. תהליך הפיכת הצוף לדבש מתחיל כבר תוך כדי מעוף הדבורה כשהיא מפרישה אנזים אינברטאז (Invertase) אשר מפרק את הדו-סוכר סוכרוז לשני חד-סוכרים (פרוקטוז וגלוקוז).
מיץ לימון מוסיף טעם, מעדֵּן את טעם הדבש ומוסיף חמיצות.
האם ידעתם שהלימון מכיל יותר סוכר מתות שדה? הלימון מכיל כ-9% סוכר, בתפוז  יש 12% סוכר ובתות שדה 8% סוכר.
הג'לטין הוא חומר שבו משתמשים כדי להפוך נוזלים לחומרים צמיגיים יותר, דמויי ג'לי.  
לפני חימום ג'לטין חשוב להמתין 10 דקות להתמוססותו כדי שיימס לחלוטין.
 
נוצר בתאריך: 30/10/17
עודכן בתאריך: 30/10/17