Skip to main content

נבטוּטים תוצרת בית


לומדים על תהליך ההנבטה? מקפידים לאכול מזון מֵזִין? 
אנו ממליצים לכם להתנסוֹת בהכנת נבטוּטים בבית, יחד עם הילדים.
 
חומרים:
 
עדשים ירוקות ושחורות; שעועית מֶשׁ; אפונה; זרעי אלפלפא.
מִסְנֶנֶת.
נייר סופג.
קופסה נקייה עם מכסה. 
 
מה עושים?
 
שוטפים את הזרעים. 
מַשְׁרִים את הזרעים במים לְלילה. ברוב המקרים אפשר יהיה לראות כיצד הזרעים תפחו וספגו מים בזמן ההשריה.
מניחים נייר סופג בתוך מסננת (מסננת של פסטה או מסננת אחרת בעלת תחתית רחבה). על הנייר מניחים את הזרעים המוּשרים.  
מציבים את המסננת מעל קערה כלשהי במקום מאוּורר שאינו חשוף לקרינת שמש ישירה. האוורור חשוב ביותר לתהליך הנביטה.  
פעמיים ביום, שוטפים את הזרעים ומערבבים אותם בעדינות. חשוב לשמור על הרטיבות, אך גם לנקז החוצה את כל המים.
העדשים ושעועית המֶש יתאימו לאכילה לאחר יומיים-שלושה בערך, בהתאם למזג האוויר; למיקום וגם לַמִּדָּה שבה אתם מעוניינים לאפשר להם לגדול. אחד המדדים ללמידה על מידת המוכנות הוא כאשר הנבט מגיע לגודל הזרע לפחות, ומעט יותר מכך. שעה שמתוך הזרע מבצבץ שורש זעיר, הדבר מעיד על כך שתהליך הנביטה הסתיים. 
שומרים את הזרעים בקופסה סגורה במקרר כדי לעצור את המשך גדילתם. אם יש זרעים שלא נבטו היטב מנסים לְשַׁעֵר מה קרה בתהליך ולהנביטם שוב.

 
1. שוטפים את הזרעים ומשרים אותם מכוסים במים למשך לילה 


2. מניחים נייר סופג בתוך מסננת ועליו מניחים את הזרעים המוּשרים



3.מציבים את המסננת מעל קערה  מאוּורר ומוצל. 

הגדרות מילוניות (מתוך אתר האקדמיה ללשון העברית):
 
זרע – חלק בצמח שנוצר מהפריית ביצית בשחלת הפרח וממנו מתפתח צמח חדש (מקביל לעוּבר בבעלי חיים(.
גלעין – מַעֲטֶה קשה שבתוכו טמון זרע יחיד של פֵּרות כגון באפרסק, בשזיף ובזית.
גרעין – זרע בתוך פרי כגון גרעיני אבטיח, גרעיני תפוח, גרעיני תפוז.
גרגיר – פרי בעל זרע אחד עטוי בקליפה דקה. אופייני לדגניים כגון גרגירי חיטה, גרגירי שעורה. 

איפה פה המדע?
זרע הוא אמצעי לריבוי של צמחים ולהפצתם. זרעים הם בעלי עמידוּת בתנאי סביבה קיצוניים – כך מתאפשר קיום המין בתקופות קשות המתאפיינות ביובש; טמפרטורות שאינן מתאימות לקיום הצמח; כמות אור בלתי מספקת להתפתחותו ועוד. בעת הנביטה חומרי המזון שנאגרים ברקמות התשמוֹרת של הזרע, בעיקר פחמימות; שומנים וחלבונים, מספקים מקור אנרגיה הדרוש לַנֶּבֶט המתפתח עד לצמיחת עלים ירוקים אשר מבצעים פוטוסינתיזה (הטמעה – תהליך של יצירת סוּכרים בחלקים הירוקים של הצמח). חומרי התשמורת האלה משמשים מזון עשיר ונגיש לבני אדם. 
כשהזרע קולט מים מתרחשים בו כמה תהליכים: 
המים גורמים לתפיחת הזרע. התפיחה היא תהליך פיזיקלי שבו הזרע גדֵל בנפחו כתוצאה מהתמוססות של מרכיבים חלבוניים המצויים ברקמת האגירה. ברוב הזרעים, במהלך התפיחה נוצר בתוך הזרע לחץ פנימי אשר קורע את קליפת הזרע. מקום הקרע מאפשר כניסת מים נוספים הדרושים לנביטה. בהמשך יפרצו דרך קֶרַע זה חלקי הנבט המתפתח: שורשון ונִצרון. 
החומרים מעכבי הנביטה מתמוססים במים – שטיפה במים תגרום להדחת חומרים מעכבי נביטה מִקִּרְבַת הזרע, ותאפשר נביטה. בטבע השטיפה נעשית על-ידי הגשמים. החומרים מעכבי הנביטה הִנָּם אמצעי למדידת כמות הגשם המבטיחה את מועד הנביטה – נביטה מוצלחת תתקיים רק לאחר ירידת כמות משקעים מתאימה. נוסף על כך, המים שחודרים לתאי עוּבר הזרע גורמים להפעלת חומרים בתא המאפשרים תהליכי נשימה; צמיחה וגדילה. המים גורמים להפעלת אנזימי נשימה בלתי- פעילים וכן אנזימים הדרושים לבניית הורמונים. סוגי אנזימים אלה משפיעים על תהליכי נביטה; צמיחה וגדילה בצמח.   
 
 
 
 
נוצר בתאריך: 23/08/16
עודכן בתאריך: 08/01/17