Published on متحف العلوم القدس (http://www.mada.org.il)
חיים אחרים
رقم الصفحة الحالية:
12181

חיים אחרים
תערוכה בהשראת אלן טיורינג במוזיאון המדע על שם בלומפילד בירושלים
29.11.2012- 4.4.2013
אוצרת: מעין שלף
התערוכה "חיים אחרים" במוזיאון המדע על שם בלומפילד בירושלים, נפתחת בשנת ה-100 להולדתו של אלן טיורינג, בהשראת חייו ופועלו. חלק מהעבודות נוצרו במיוחד לתערוכה, ולצד עבודות אחרות הן יוצרות הקשרים מרובדים, מרתקים ומשעשעים לנושאים המרכזיים בחשיבתו ובמחקריו של טיורינג, ובראשם האינטילגנציה המלאכותית והיחסים בין מחשבים לבני אדם. האמנים המשתתפים מהארץ ומהעולם יצרו עבודות במדיה של אמנות רשת ניו מדיה, אמנות ביולוגית, וידיאו, צילום, מיצב ומיצג, והם מהדמויות הבולטות והמובילות בתחומם.
אלן טיורינג היה מתמטיקאי, מדען ופילוסוף, שצורת חשיבתו המקורית ומחקריו השפיעו על דורות של תיאורטיקנים, חוקרים ויוצרים מתחומי דעת שונים. בין הפרויקטים היותר מוכרים שלו היו מכונת טיורינג שהניחה את אבני היסוד לבניית המחשב הראשון, ופיצוח צופן מכונת האניגמה הגרמנית במלחמת העולם השנייה. טיורינג גם האמין שבעתיד מכונות יוכלו לחשוב, והציע את "מבחן טיורינג", שתמצותו הוא שאילו מחשב שמשוחח איתנו יוכל להטעות אותנו לחשוב שהוא אדם, הוא יחשב לבעל אינטליגנציה. בחייו האישיים, טיורינג היה הומוסקסואל שנרדף על ידי השלטונות, אולץ לעבור סירוס כימי ולבסוף התאבד. אין זה מופרך לשער שטיורינג האמין במכונות כתודעה ללא גוף- ישויות המשוחררות מהמגבלות הפיזיות של מגדר, ואולי אף של גזע או לאום, ומההגדרות החברתיות הכרוכות בהן.
העבודות בתערוכה "חיים אחרים", שניתן לומר שנוצרו ב"שיתופי פעולה" בין אמנים למכונות, שואלות מה המשמעות של להיות אנושי בעידן הנוכחי, בו בני האדם הופכים להיות תלויים יותר ויותר במכונות חכמות. האם המכונות משחררות אותנו משיעבודו של הגוף, או שמא אנחנו משתעבדים לעולה של התודעה? האם המכונות הולכות והופכות ליותר אנושיות, או שמא האנשים הופכים ליותר ממוכנים?
חלק מהעבודות מציגות מכונות שכאילו השתבשו וקיבלו חיים משלהן (עוז מלול, יורג לני, אלקסי שולגין, אסף שחם, LOVID). אותם יצורים ממוכנים כאילו נכלאו בתוך מערכת סגורה ואוטונומית, אך הם אינם יעילים במכוון, כמתמרדים נגד התפקיד שתוכנתו לעשות. הפגמים שלהם הופכים אותם לאנושיים יותר וחותרים כנגד המנטרה הקפיטליסטית הדורשת תפקוד מושלם.
עבודות אחרות בתערוכה מתייחסות לשפה, שאצל טיורינג היא למעשה האינטליגנציה, ולקשר בינה לבין הדימוי. בעבודותיהם של מירי סגל, צילה חסין, ערן הדס, בנות טיורינג, יונתן בן שמחון ומושון זר אביב, נועה גניגר ואדם קפלן, השפה הופכת לכלי פואטי המשקף את טשטוש הגבולות האפשריים בין האנושי למלאכותי. היא גורם שמייצר חיבור ומשיכה אך גם אנטגוניזמים וקונפליקטים. עבודות אלה שואלות על ידע פומבי לעומת ידע נסתר, והאם יש דברים שאינם ניתנים לחישוב.
עבודותיהם של נורית בר-שי וגיא יצחקי קשורות למחקר המורפוגנסיס של טיורינג, בו עסק בשנותיו האחרונות- מחקר שבחן כיצד אורגניזמים בטבע מקבלים את צורתם בעקבות ריאקציות שונות. בעוד יצחקי מנסה לייצר תצורות אורגניות משפה מתמטית, בר-שי מתנסה בתצורות האסתטיות שמייצרים חיידקים בתגובה לקול. שניהם למעשה, בדומה לאמנים האחרים בתערוכה, מייצרים הסטה מתפקידו המסורתי של האמן, שהופך מבורא יודע כל למעין מדען חוקר: הם מחברים גורמים היוצרים ריאקציה, אך התוצאה אינה בשליטתם.
במבחן טיורינג, כמו באמנות, מה שמשנה זה מה שבעיני המתבונן. השאלה היא אינה האם הנצפה הוא אדם או מכונה, אלא כיצד הצופה רואה אותו. כיוון שכך, הצופה יכול גם להשפיע על התוצאה. התערוכה "חיים אחרים" מזמינה את הצופה להתבונן, להתנסות, לשחק ולהשפיע.
שיח-גלריה בתערוכה "חיים אחרים"
6.12.12, 21:30 עם ד"ר כרמל וייסמן, 'בנות טיורינג'."מבחן טיורינג לשיח הדיגיטלי"- ד"ר כרמל וייסמן תדבר-על תחרות סמויה וגלויה בין בני אנוש לאלגוריתמים כמניע לשינויים בשפה ובשיח. 'בנות טיורינג' ידברו על הפרויקט "ליזט'וש הפקאצ'ה הוירטואלית" שמוצג בתערוכה.
13.12.12 21:30 עם נתן זלדס
אלן טיורינג: האיש שחלם על מכונות חושבות.
אלן טיורינג הניח בחייו הקצרים את היסודות למדעי המחשב בתחומי החישוביות, אינטליגנציה מלאכותית, תכנון מחשבים ותיכנות – כל זה לפני היות מחשבים בעולם. עבודתו היישומית על פיצוח הצפנים של מכונת האניגמה שיחקה תפקיד משמעותי בהבטחת התבוסה הגרמנית במלחמת העולם השנייה. מרתקת אפילו יותר היא תרומתו העיונית להבנה של מוחנו כמחשב מודע, אשר חוללה מהפכה בפילוסופיה ובמדע בהיקף שאינו נופל מתרומתו של צ'ארלס דרווין. ההרצאה סוקרת את חייו של טיורינג ואת תרומתו למדע, לטכנולוגיה ולפילוסופיה של הנפש – ואת הרדיפה האכזרית ששמה להם קץ בטרם עת.
נתן זלדס,אוצר תערוכת CAPTCHA שנבנית כאן במוזיאון לרגל שנת אלן טיורינג, הוא פיסיקאי שניווט עצמו לקריירה מגוונת בהיי-טק, והתמחה ביישומי טכנולוגית התקשוב לשיפור האפקטיביות של עובדי ידע בארגונים. לאחר קריירה ארוכה כמנהל וטכנולוג בכיר בחברת אינטל הוא פעיל היום כיועץ לארגונים ולחברות סטארט-אפ בנושאים על התפר שבין טכנולוגית המחשב והתנהגות האדם. תערוכת מכשירי החישוב שבאוסף הפרטי שלו, יחד עם פעילותו המקצועית, מוצגת באתרו האישי, http://www.nathanzeldes.com [1]
20.12.12 21:30 עם צילה חסין, ד"ר זיו נאמן, יונתן בן-שמחון אורחים נוספים
צילה חסין תשוחח על הפילוסופיה של מבחן טיורינג ועל ההבדלים בין בני אדם למכונות. חסין היא missdata, אמנית שמעלה שאלות על ההשלכות והמשמעויות של הפרדיגמה הדיגיטלית שבה אנו חיים. ד"ר זיו נאמן הוא מרצה במכללת שנקר, אמן ופעיל חברתי. הדוקטורט שלו מאוניברסיטת קולומביה עסק במחשבים המודרניים המוקדמים ובתרבות המלחמה הקרה. חיוו ועבודתו של טיורינג והשפעתם המתמשכת בתחומי מדע ותרבות שונים הוא אחד הנושאים הקרובים לליבו והוא בקי במגוון הפרספקטיבות שעוסקים בהיבטים השונים של אישיות מיוחדת זו.
האמנים והעבודות בתערוכה:
LOVID - טלי חינקיס וקייל לפידוס (חיים ועובדים בניו יורק)
486 קצרים, 2012
מיצב וידיאו עם פסולת מחשבים
בנות טיורינג - ערן הדס, בת דזיבלי ודגנית אלייקים (חיים ועובדים בתל אביב)
ליזטוש הפקאצה הוירטואלית, 2012
מיצב אינטראקטיבי עם מחשבים
אלקסי שולגין - Alexei Shulgin (חי ועובד בלונדון)
386dx
1998
מיצב עם מחשב אינטל 386dx ותוכנה
שחר פרדי כסלו (חי ועובד בתל אביב)
העלמה והמוות, 2009
מיצב עם מחשבים, זרועות רובוטיות ושיער
עוז מלול (חי ועובד בתל- אביב)
בפני עיוור לא תשים מכשול, 2012
שלושה מיצבים קינטיים עם מדפסות
יורג לני (חי ועובד בלונדון, שוויץ ולוס אנגלס)
Apple Talk, 2002/2007
מיצב עם מחשבים ותוכנה
אסף שחם (חי ועובד בתל אביב)
Full Reflection, 2012
סדרת תצלומים
יונתן בן שמחון וג'ק קאליש (חיים ועובדים בתל אביב)
הארה, 2012
מיצב אינטראקטיבי
מושון זר אביב ויונתן בן שמחון (חיים ועובדים בתל- אביב)
האם אתה נורמלי? 2012
מיצב וידיאו אינטראקטיבי
מירי סגל ואור אבן טוב (חיים ועובדים בתל- אביב)
Future Perfect, 2012
מיצב וידיאו
Missdata (צילה חסין - חיה ועובדת בתל- אביב)
uCaptcha, 2012
טכניקה מעורבת
גיא יצחקי (חי ועובד בירושלים)
Patterns#11, 2012
מיצב וידיאו
ערן הדס (חי ועובד בתל אביב ובגליל- ים)
נגרילה תרבות, 2010
עבודת רשת
נורית בר-שי (חיה ועובדת בניו- יורק)
Sound to Shape, 2012
מתוך סדרת העבודות נופי- קול, כחלק מהפרויקט אובייקטיביות ( שם זמני)
מיצב סאונד עם חיידקים
מיצג חי בערב הפתיחה בשיתוף אורי פרוסט
העבודה נעשתה בשת״פ ותחת הנחייה של פרופסור אשל בן-יעקב מאוניברסיטת תל אביב
נועה גיניגר (חיה ועובדת באמסטרדם)
Don't convert the scientific problem
to an insignificant love story. 2008
(אל תהפוך את הבעיה המדעית לסיפור אהבה חסר חשיבות.)
מיצב עם מקרן שקופיות
אדם קפלן (חי ועובד בירושלים)
ללא שם, 2012
מיצב וידיאו וסאונד
תיק עיתונות להורדה [2]
הפעילויות מתקיימות בתמיכה וחסות של חברת אינטל
Date Created:
30/10/12
Date Updated:
03/04/13
Tagged terms:
Source URL: http://www.mada.org.il/ar/node/2181
Links:
[1] http://www.nathanzeldes.com
[2] http://mada.org.il/sites/default/files/attached/bloomfield-other-lives-press-folder.zip