Skip to main content
header

הפרדת ביצים

מתכונים רבים מבקשים להפריד את החלמונים מהחלבונים, במטרה להקציף אותם בנפרד ולקבל מרקם ספוגי.

מה השיטה שלכם? האם יש מקום לשפר אותה?

האם אתם מפרידים בין חלבון לחלמון על ידי העברה בין שני חצאי הקליפה? אם כן, כדאי שתדעו שהדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. האם תוכלו להמציא מכשיר שיסייע לכם להפריד בין ההחלבון והחלמון?

חומרים:

  • נייר ועפרון
  • ביצים לניסיונות
  • מצלמה

חישבו על מכשירים או שיטות הפרדה מתחומים שונים.    

תכננו את מכשיר/שיטת ההפרדה שלכם, תוך התייחסות לצורתו ולאופן הפעולה שלו.

שרטטו את מכשיר ההפרדה וציינו אילו חומרים מתאימים לבניית כל אחד מחלקיו.

בנו  אב טיפוס ונסו להפריד באמצעותו בין החלבון והחלמון.

הצלחתם? אם כן, צלמו את המכשיר והפיצו את התמונה/הסרטון, כך תוכלו לתרום לתחום הנדסת המזון העוסק בכל הקשור לייצור ולעיבוד מזון.

כמה מילים על שרטוט ובניית דגמים


כאשר אתם משרטטים את הרעיונות שלכם, הרעיונות "עוברים" או "מתורגמים" מהראש שלכם לנייר. המעבר אל הנייר יכול לעזור לכם לחשוב על פרטים נוספים, שטרם חשבתם עליהם - כמו איך חלקי המכשיר מחוברים ואיפה ידית הפעלה ממוקמת?

בנוסף, קל יותר להסביר לאחרים מה ברצונכם לבנות. למעשה, הרישומים חוסכים את התיאור המילולי של המכשיר ומייעלים את השיחה על אופן פעולתו. בעת התרגום של הרעיונות לתרשימים הילדים מוזמנים "לערוך" את הרעיונות שלהם ולתכנן את הבניה.

רעיונות יכולים להיות מתורגמים למודלים, המחייבים התייחסות למבנה המכשיר, לקנה מידה ולחומרים מתאימים.

שפת הציור מאפשרת תיווך נוסף להעברת רעיונות יצירתיים של ילדים צעירים, שלעיתים חסרות להם מילים בשפה הדבורה.

עוד על ביצים: שיטת הפרדה בין ביצים טריות וקשות


האם קרה לכם שלא הייתם בטוחים האם הביצה שבמקרר טרייה או קשה? כיצד הצלחתם לגלות את התשובה? האם יש לכם שיטה להבחין בין ביצים קשות לטריות?

ניתן להבדיל בין ביצה רכה לביצה קשה על ידי סיבוב הביצים ועצירתן. הביצה הקשה מסתובבת מהר יותר ולמשך זמן רב יותר בהשוואה לביצה הטרייה. כאשר עוצרים את הביצה המסתובבת, הביצה הקשה תיעצר ואילו הביצה הטרייה תמשיך להסתובב גם לאחר עצירתה.

מדוע? כשמסובבים את הביצה הקשה, החומר המוצק שנמצא בתוכה מתחיל להסתובב  יחד עם הקליפה. לעומת זאת, כשמסובבים ביצה טרייה, החומר הנוזלי שבתוכה מגיב לאט לשינויים בתנועה ולכן בזמן  שהקליפה מתחילה להסתובב, תוכן הביצה הנוזלי עדיין נמצא במנוחה, ולכן הסיבוב יהיה איטי יותר ולמשך זמן קצר יותר. כששתי הביצים מסתובבות ואנחנו מנסים  לעצור אותן בנגיעה, הביצה הקשה תיעצר מיד. לעומת זאת, הביצה הטרייה תמשיך להסתובב בשל הנוזל שבתוכה,  שימשיך להסתובב ויניע עמו גם את הקליפה.

אחרי שחשבתם על רעיון משלכם, אתם מוזמנים לצפות בסרטון עם שיטה מקורית להפרדת חלבונים וחלמונים. חיפוש בחנות באינטרנט מגלה שיש כמה סוגי מכשירים להפרדת ביצים. אולי השיטה שלכם לא מופיעה שם?

Image credit - kattebelletje

נוצר בתאריך: 27/02/14
עודכן בתאריך: 18/05/15