Skip to main content
header

ניפוח בלון ללא נשיפה

כמה דרכים שונות אתם מכירים לניפוח בלון? בניסוי שלפניכם תוכלו להיווכח שגם במטבח מתרחשים תהליכים כימיים.

בתהליך של תסיסת שמרים נפלטים גזים, שבעזרתם ניתן לנפח בלון. אלה בדיוק אותם גזים שגורמים לבצק השמרים לתפוח.

חומרים:
  • בקבוק שתייה 500 מ"ל נקי ויבש
  • שקית שמרים יבשים
  • כף
  • חצי כוס מים פושרים.
  • סוכר
  • בלון
  • סרט מידה (מטר)

 
מה עושים?
מנפחים את הבלון ומשחררים את האוויר. כך הבלון יהיה גמיש יותר.

מכניסים כף שמרים יבשים לתוך הבקבוק. מוסיפים כף שטוחה סוכר וחצי כוס מים פושרים.

מלבישים את הבלון על פיית הבקבוק.

כעת בודקים את השינויים החלים בחומרים אלו במשך כשעה.

רושמים שאלות שמתעוררות במהלך התצפית.

רצוי למדוד את הרוחב והאורך של הבלון.

מה רואים?
ניתן להבחין בבועות נוצרים ובשינויים בנפח השמרים. ניתן גם להריח את הכוהל הנפלט מהשמרים.

איך זה קורה?

השמרים הם תאים חיים, שנמצאים במצב רדום. בנוכחות מזון (סוכר) וטמפרטורה מתאימה (30°) מגבירים השמרים את קצב הנשימה, הגדילה וההתרבות. נשימת השמרים נקראת תסיסה. הגז שנפלט מתסיסת השמרים הוא פחמן דו-חמצני שממלא את הבקבוק ומנפח את הבלון.

בהכנת עוגות שמרים או דברי מאפה אחרים אנחנו מוסיפים שמרים לקמח. שמרים אלו גורמים לתפיחה של הבצק. בתהליך התפיחה פולטים השמרים כוהל (אלכוהול) (שמתאדה בחום התנור) וגז פחמן דו-חמצני היוצרים את הבועות שבבצק.

ניתן להשתמש במיצים ממותקים (במקום להוסיף סוכר למים), כמו בווידאו שבקישור


Image source - HMNS

נוצר בתאריך: 03/08/11
עודכן בתאריך: 18/05/15